duminică, 6 martie 2011

ISO. Apertura. Timpul de expunere

Astazi o sa scriu cate ceva despre tehnica, teoriile cele mai simple, de baza, a cunostintelor ce trebuie sa le-aveti pentru a putea lucra cu un aparat foto ce permite setari manuale.

Expunerea este rezultatul combinatiilor dintre valorile deschiderii diafragmei (aperturii) si timpului in care aceasta este deschisa. Stabilirea expunerii inseamna determinarea cantitatii de lumina ce este lasata sa patrunda spre a se imprima pe senzor.
O sa intalniti termenii de : -supraexpunere (prea multa lumina) - imaginea pare arsa
                                      -subexpunere (prea putina lumina) - imaginea este intunecata

Pentru a controla valorile expunerii si implicit lumina, ne vom folosi de 3 valori : ISO, apertura si timpul de expunere.

Fiecare dintre cele de mai sus au efecte diferite asupra imaginii, insa impreuna formeaza un triunghi cu aceste componente in armonie. O sa incerc sa fac o mica schema ,pentru o intelegere mai usoara.

Timpul de expunere : - cu cat cresteti valoarea , reduceti cantitatea de lumina necesara.
                           - cu cat descresteti, intra mai multa lumina, insa se blureaza miscarea subiectului.
 

Apertura : - cu cat scadeti valoarea ei,cu atat scade lumina, insa creste profunzimea campului.

               - cu cat cresteti valoarea ei, cu atat mai multa lumina intra, insa o sa aveti un focus mai putin pronuntat.


ISO : - cu cat ii veti da o valoare mai ridicata, cu atat veti avea nevoie de mai putina lumina; insa trebuie sa va feriti de valori prea inalte ale acestuia, deoarece,concomitent cu valoarea lui, si nivelul de zgomot creste,care devine vizibil si neplacut.

Multe aparate dispun de pre-setari , de exemplu : tu setezi apertura, iar el ,in fuctie de aceasta, isi seteaza automat ISO si timpul de expunere, sau invers, exista diferite combinatii.

Trebuie sa stiti ca aceste efecte le puteti folosi si in scopuri creative, de exemplu profunzimea campului mai scazuta evidentiaza un portret, miscarea subiectului din cauza timpului de expunere mai lung poate aduce viata fotografiei, etc. O fotografie reusita rezulta din combinatia potrivita a celor 3 in raport cu contextul si conditiile de lumina pe care le aveti. Totul tine de exercitiu.

Cam atat deocamdata, o sa revin cu alte detalii.
Spor la fotografiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu