sâmbătă, 26 martie 2011

Cum sa fotografiez portrete?

     
       Pentru intrebarea aceasta exista multe raspunsuri, in functie de stilul tau de fotografiat, de camera pe care o ai, de felul de portret pe care-l doresti,etc. Insa in principiu, exista cateva "reguli " usoare pe care daca le respecti, vor da rezultate bune.



A. Seteaza aparatul pe "Aperture priority mode".
Dupa cum am spus in postul anterior, aparatele au diferite moduri de fotografiere -meniuri- sa le spunem asa. Eu,cand fotografiez portrete il setez pe cel care imi permite schimbarea valorii aperturii, iar timpul de expunere si ISO sunt setate de camera automat. Unii ar putea incerca un control Manual complet, insa Aperture Priority ar trebui sa fie suficient pentru majoritatea dintre noi. :)



B. Alege o apertura cat mai mare, pentru fundal neclar - blurry.
Majoritatea camerelor au si un mod de fotografiere numit "Portrait Mode". Acesta,in genral isi seteaza apertura la valori cat mai mari, recunoscand trasatura aceasta a fotografiei pe care vrem sa o facem. Putem face si singuri o astfel de setare care,de obicei ,da un aspect foarte frumos portretului,luminandu-l mai mult,tinand focusul doar pe el si eliminand elementele din fundal ce ne pot distrage.

C. Alegeti un ISO cat mai mic pentru un aspect neted al portretului. 
Setarile de ISO depind cel mai mult de cantitatea de lumina de care dispui, insa de cele mai multe ori incearca sa ramai undeva in valorile 100-400 pentru a evita granulatia si zgomotul. Atunci cand vrei sa mergi pe setarile de ISO , ar trebui sa fii foarte atent la timpul de expunere,pe care il influenteaza cel mai mult. Un ISO prea mic va conduce la un timp de expunere prea lung,iar imaginile tale nu vor mai fi destul de clare. In aceste conditii nu poti decat sa maresti apertura sau ISO.

D. Valoarea timpului de expunere

Daca ati ales sa fotografiati in modul Manual  complet, aveti grija sa setati viteza de expunere undeva la cel putin 1/60 secunda ori mai mult. Indicat este sa folositi 1/125 , pentru ca subiectului vostru se misca (chiar daca ei  incearca sa stea nemiscati). Cum am spus mai spus, timpul de expunere se seteaza in concordanta cu ISO.



E. White Balance 
White balance este o alta setare importanta. Aceasta controleaza tonurile culorilor din fotografie, in functie de lumina disponibila - tonuri calde, tonuri reci.Nu uitati sa o setati in functie de medul in care va aflati (citeste post anterior).

Nu uitati de regulile despre care am scris, si rezultatele bune nu vor intarzia sa apara. 

P.S: pentru cei ce au intrebari, imi pot trimite e-mailuri la georgiananed@gmail.com sau pot lasa un comentariu. Raspuns garantat. :)

4 comentarii:

  1. Un portret bun depinde si de: 1.lumina bine aleasa,fundal, contur etc, dependenta de starea subiectului sau de ceea ce vrem noi sa scoatem in evidenta, 2.de o buna relationare intre subiect si fotograf...
    Succes la portrete!
    Emil Onea

    RăspundețiȘtergere
  2. Am acoperit asta intr-un post anterior.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit undeva intr-o carte a unui fotograf traditional ca trebuie sa folosesti diverse tehnici in functie de persoana careia ii facem portretul. Daca e un copil putem sa ii iluminam frontal chipul pentru a i se vedea stralucirea ochilor, zambetul, fata, etc. Daca e un barbat matur sau chiar mai in varsta, putem sa ii umbrim parti ale fetei pentru a accentua "duritate", fruntea, ochii...gandul. Daca forografiem o femeie putem alege intre o fotografie ca de...copil sau una cu umbre care sa evidentieze ochi, zambet, frunte.... In acest caz se mai pot adauga efecte de blur care sa "inmoaie" trasaturi mai dure....sau o iluminare difuza... Nu trebuie sa uitam un fundal neutru, o lumina de contur si...reglajele de diafragma care sa minimizeze campul de profunzime. De preferat un obiectiv cu o distanta focala mai mare, aproape de "tele" pentru a estompa fundalurile...

    RăspundețiȘtergere
  4. My site it still is for amateurs.
    Dar foarte faine sfaturile! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere