Cu totii stim ca tehnologia a avansat extraordinar de repede, acum imaginile sunt capturate oricand, oricum. Duse-s zilele in care Mp3-ul era doar un Mp3 , telefonul era telefon, etc.Acum ,camerele foto se gasesc intr-o multime de alte gageturi - inclusiv telefoanele mobile. Pe zi ce trece calitatea unora dintre brandurile de acum pe piata creste semnificativ, pe diferite segmente - mai multi megapixeli, lentile mai bune, memorie de depozitare mai mare. Astazi ma voi rezuma la telefonul cu camera foto digitala, inclusiv cele VGA.
Daca stiti ce este o camera VGA,puteti sari acest paragraf. Camerele VGA sunt tipul de camere ce inmagazineaza fotografia in memoria sa sau intr-un atasament de memorie, ca de exemplu un card. Imaginile au o rezolutie de 640x480 , adica 680 pixeli lungime, 480 pixeli latime (echivalentul a 0,3 megapixeli). Imaginile de acest gen nu ocupa mult spatiu, de aceea multe dintre telefoane cu camera VGA nu au card de memorie. E important sa stiti ca o fotografie de acest gen nu poate fi printata intr-o marime mai mare decat cea a uneia de maxim 10 cm (lungime),altfel vor fi neclare sau distorsionate .
Bun, sa trecem la sfaturile acelea de care tot vorbeam pentru a face o imbunatatire vizibila in fotografiile facute cu telefonul mobil imediat.
1.Sa fie lumina! :)
Pentru fotografii, lumina naturala (solara) e cea mai buna. Daca te afli intr-o incapere si aprinzi vreo sursa de lumina gen bec sau neon, trebuie sa fii atent , pentru ca lumina artificiala schimba nuantele culorii (de exemplu totul capata un ton de albastru, rece). In acest caz, puteti schimba setarile functiei numita "White balance" - in cazul in care camera are incorporat si un flash,care uneori imbunatateste calitatea fotografiei. Daca nu ai un astfel de flash atasat camerei, fereste-te sa fotografiezi subiectele ce au in spate o sursa de lumina puternica, pentru ca te vei alege cu poza unei siluete si atat. Acest fenomen poarta numele si de "contre-jour".
2. Apropie-te de subiect
Una dintre cele mai comune greseli la fotografiile facute cu telefonul este aceea ca subiectul sfarseste a fi un obiect mic, de nerecunoscut si fara forma , la distanta. Asadar, umpleti imaginea cu subiectul pe care-l doriti fotografiat, pentru a evita zoomul de mai tarziu - care, apropo, micsoreaza calitatea si mai mult.
In acelasi timp, apropierea exagerata de subiect duce la distorsionare si blur. Gasiti un echilibru.
3.Nu misca !
Oricat de evident ar suna, trebuie sa mentionez ca fotografia va fi cu atat mai clara cu cat va miscati mai putin. Acest lucru este important mai ales in locurile slab luminate, cand camera va avea nevoie de un timp mai mare de capturare a imaginii, pentru a compensa lipsa luminii. Deasemenea, exista camere care au o intarziere intre momentul in care apasati butonul si momentul in care este facuta poza. Asta inseamna un timp si mai lung in care trebuie sa stati nemiscati. Un truc destul de bun e sa va sprijiniti telefonul sau mana pe un obiect solid (ca un copac,zid,masa) sau sa va ajutati de cealalta mana pentru sustinere.
Desi e tentant, evitati pe cat posibil folosirea zoom-ului ,acesta va micsora calitatea fotografiei semnificativ, si va veti alege cu o imagine pixelata. In plus, puteti modifica dupa aceea poza, iar efectul de pixelare va fi mai mic.
Desigur, acest lucru nu este valabil in cazul camerelor cu zoom optic, care nu largesc pixelii pt a mari subiectul.
5.Urmeaza legile de compozitie
"Regulile" de baza pentru o fotografie reusita sunt foarte simple , si am sa pun aici cateva. De exemplu:
- regula de trei: nu pune subiectul in mijlocul fotografiei,ci la 2 treimi de margine. Acest lucru poate pune in pozele tale mai multa viata si chiar sa accentueze culorile,expresiile.
- incadrarea :cand fotografiezi un portret ,spre ex. , nu lasa picioare sau jumatati pe afara. Incearca sa incadrezi cat mai echilibrat subiectul,si sa nu tai din ceea ce ai vrea sa se vada. Ia-ti timp pentru potrivirea camerei, n-o sa regreti.
-incalca regulile de compozitie: regulile sunt facute pentru a fi incalcate, mai ales cand vrei fotografii abstracte. Asa ca nu-ti fie teama sa pozezi de pe podea, de pe bloc, printre frunze. Lasa-ti imaginatia sa lucreze.
6.Foloseste cea mai mare rezolutie de care dispune camera ta
Multe telefoane iti permit sa iti alegi singur rezolutia, iar asta te ajuta, pentra ca, din nou, desi foarte evident, mentionez ca fotografia va fi mai clara daca rezolutia e mai mare.De obicei telefoanele sunt setate din fabrica cu o rezolutie de mijloc,mai ales acelea care au senzor sub 1 megapixel. Nu uitati ,cu cat rezolutia e mai mare,si marimea fotografiei va fi mai mare. Vor putea fi mai greu de trimis, insa merita. :)
7.Editeaza fotografiile mai tarziu
Desi e amuzant sa te joci cu efectele si editarile din telefon, pozele pot deveni mult mai clare si mai expresive daca le vei edita si in calculator cu mici programele .Cel mai bine este sa faci fotografii de rezolutie mare si color. In caz ca vei vrea sa ii pui un efect de Alb-Negru sau Sepia, o poti face acasa. Insa daca o faci cu telefonul ,este ireversibil. Deasemenea, pastreaza si "greselile". De multe ori, pe ecranul telefonului imaginile arata rau, insa poti descoperi ca iau viata pe un monitor de PC, sau pur si simplu, vor fi frumoase. Cel putin... in sensul abstract!
Cam astea ar fi primele sfaturi ,sper sa fie de folos si ... spor la fotografiat! :)
interesant si educativ:)
RăspundețiȘtergereblogul este un proiect ambitios, sa te tii de el ! :)
RăspundețiȘtergere