luni, 28 februarie 2011

Cum sa te conectezi cu subiectul. Cum sa capturezi momente naturale.

Cel mai important la o fotografie este sa transmita ceva. Emotiile, povestile nu se captureaza ajutandu-te de tehnica. Un fotograf bun este cel ce are o abilitate naturala de-a vedea momente si compozitii spontane,dar si un nivel (tehnic vorbind) ridicat pentru a actiona la timp, pentru ca unele cadre frumoase dureaza doar o secunda. De aceea, cand ai numai jumatate de ecuatie -ori numai un ochi bun pentru cadre, ori cunosti doar tehnica , vei avea carente in fotografiile tale.Sa zicem ca uneori tine si de noroc. :)

Deci, cum prindem un moment real intr-un mod puternic si intr-o viziune creativa?
Pentru inceput ,depinde de felul fotografiilor pe care le faci.Ca e o sedinta foto profesionala, ca esti cu prietenii si vrei sa ii prinzi cu gurile pana la urechi, conteaza cel mai mult sa creezi o conexiune cu subiectul tau. 
-Daca o sa fotografiezi la o nunta - cunoaste-i pe miri, daca faci poze unei colege de liceu, incearca sa vorbiti putin, poate chiar si sa iesiti inainte. Stiu ca nu prea pare sa aiba legatura cu fotografia ce zic eu, dar cred ca importa mult acest lucru,mai ales in cazul sedintelor mai lungi.
-Lasa-le celor pe care ii fotografiezi libertate de exprimare. Pentru portrete mai ales, amestecati momentele naturale cu cele in care subiectul pozeaza (a poza presupune in general luarea unei atitudini intentionat).
Pentru persoanele putin rigide, incercati sa le lasati sa pozeze pana cand se vor transforma in ceva mai natural.
-Nu-ti fie frica sa te prostesti (ma pricep de minune la asta) - asa o sa-ti faci "modelele" sa se simta mai confortabil si implicit sa se miste natural. Nu e nimic rau in a poza daca e facut cum trebuie, insa nimic nu-i mai rau ca o fotografie in care subiectul se uita in obiectiv iar expresia lui nu-ti inspira nimic.
-Daca nu-ti ies imaginile portret sau efectiv nu-ti place sa fotografiezi oameni (ceea ce nu-i deloc rau,si nici un sfarsit de lume) ,gaseste altceva de fotografiat - peisaje, macro, etc.

O sa pun aici cateva fotografii care sa exemplifice ce-am vrut sa spun mai sus. 



Trebuie sa spun, nu-l cunosc pe acest incantator domn. L-am oprit pur si simplu 
sa-i fac o poza, pentru ca m-a fascinat palaria lui uriasa. L-am rugat sa zambeasca, si a fost genul perfect de model, maleabil. Dupa a 3-a poza, a inceput sa-i placa atat de tare,ca-mi zice: "Si maine tot aici va gasesc, domnisoara?" :))






Aceste doua poze le-am facut in timpul unei sedinte cu o colega. Am vazut fantana si am spus "Wow, hai acolo!". Bineinteles ca ea a pozat cuminte si profi, insa dupa o mica gluma, poza s-a transformat in ... asta:




Cum spuneam, nu e rau deloc sa pozezi,sa te uiti in aparat, 
daca o faci cum trebuie. Si daca ai si fetisoara asta draguta... :)
Acesta, zic eu, e genul de portret putin idilic, putin artistic, dar si realist.





Deasemenea, poti lucra cu subiectul tau si comunicand cu el. Eram intr-o zi in parc, si vad minunatia de copil cum zumzaia pe langa mine, pentru ca vazuse aparatul. Am zis sa nu refuz generoasa oferta, si am inceput sa ii fac poze. Bineinteles ca s-a intimidat, insa am inceput sa ii pun intrebari, si la un moment dat, cand am intrebat-o "Cat de tare poti tu sa razi?", mi-a raspuns asa: 





In concluzie, comunicarea cu subiectul, indiferent de situatie, va aduce fotografiilor voastre un mare plus! Sper ca aceste imagini v-au dat macar o idee sau un impuls pentru a incerca pe cont propriu teoriile mele. :)

duminică, 27 februarie 2011

Compozitia: Pozitionarea subiectului, dar si despre pozitionarea ta

         Compozitia nu inseamna doar pozitionarea subiectului tau intr-o fotografie, uneori conteaza mai mult felul tau de a te aseza inainte de a apasa butonul pentru a aranja cat mai frumos elementele din imagine.
         Inainte de toate, cand faci o fotografie, nu e indicat sa stai asezat pe ceva; in picioare ai mai multa mobilitate si o diversitate de unghiuri.

Inaltimea este unul dintre avantajele pe care ar trebui sa le folosesti cand vrei sa creezi, de exemplu, un cadru mai intim sau mai artistic.Facand o poza de sus sau de jos poti crea un impact foarte puternic, si implicit mai dramatic.




 Bineinteles ca inaltimea nu este singurul element pe care il poti schimba. Distanta dintre tine si subiect este un alt factor important cu care poti experimenta. Fotografierea de la distanta poate plasa subiectul intr-un mediu mai mult sau mai putin incarcat, pe cand fotografierea de aproape ajuta la incadrarea lui mai stransa si izolarea lui de la un fundal care poate distrage atentia.


Multi dintre fotografii amatori sunt lenesi si folosesc doar zoom-ul sau efecte gen Alb-Negru pentru a adauga un pic de estetic la o fotografie obisnuita. Dar trebuie sa stiti ca niste miscare pentru a cauta noi unghiuri si perspective poate imbunatati fotografiile voastre mult.

sâmbătă, 12 februarie 2011

Keep it simple

     Salutare! Primul meu post va fi ,bineinteles, despre fotografie si realizarea ei. Trebuie sa mentionez ca si eu sunt o amatoare la randul meu, insa cred ca am niste informatii utile si pentru cei carora le place sa fotografieze,si pentru cei carora le place sa li se faca poze. Asadar, acestea fiind spuse, sa trecem la treaba. :)
     Cu totii stim ca tehnologia a avansat extraordinar de repede, acum imaginile sunt capturate oricand, oricum. Duse-s zilele in care Mp3-ul era doar un Mp3 , telefonul era telefon, etc.Acum ,camerele foto se gasesc intr-o multime de alte gageturi - inclusiv telefoanele mobile. Pe zi ce trece calitatea  unora dintre brandurile de acum pe piata creste semnificativ, pe diferite segmente - mai multi megapixeli, lentile mai bune, memorie de depozitare mai mare. Astazi ma voi rezuma la telefonul cu camera foto digitala, inclusiv cele VGA.

    Daca stiti ce este o camera VGA,puteti sari acest paragraf. Camerele VGA sunt tipul de camere ce inmagazineaza fotografia in memoria sa sau intr-un atasament de memorie, ca de exemplu un card. Imaginile au o rezolutie de 640x480 , adica 680 pixeli lungime, 480 pixeli latime (echivalentul a 0,3 megapixeli). Imaginile de acest gen nu ocupa mult spatiu, de aceea multe dintre telefoane cu camera VGA nu au card de memorie. E important sa stiti ca o fotografie de acest gen nu poate fi printata intr-o marime mai mare decat cea a uneia de maxim 10 cm (lungime),altfel vor fi neclare sau distorsionate .

Bun, sa trecem la sfaturile acelea de care tot vorbeam pentru a face o imbunatatire vizibila in fotografiile facute cu telefonul mobil imediat.

1.Sa fie lumina! :)
Pentru fotografii, lumina naturala (solara) e cea mai buna. Daca te afli intr-o incapere si aprinzi vreo sursa de lumina gen bec sau neon, trebuie sa fii atent , pentru ca lumina artificiala schimba nuantele culorii (de exemplu totul capata un ton de albastru, rece). In acest caz, puteti schimba setarile functiei numita "White balance" - in cazul in care camera are incorporat si un flash,care uneori imbunatateste calitatea fotografiei. Daca nu ai un astfel de flash atasat camerei, fereste-te sa fotografiezi subiectele ce au in spate o sursa de lumina puternica, pentru ca te vei alege cu poza unei siluete si atat. Acest fenomen poarta numele si de "contre-jour".


2. Apropie-te de subiect
Una dintre cele mai comune greseli la fotografiile facute cu telefonul este aceea ca subiectul sfarseste a fi un obiect mic, de nerecunoscut si fara forma , la distanta. Asadar, umpleti imaginea cu subiectul pe care-l doriti fotografiat, pentru a evita zoomul de mai tarziu - care, apropo, micsoreaza calitatea si mai mult.
In acelasi timp, apropierea exagerata de subiect duce la distorsionare si blur. Gasiti un echilibru.

3.Nu misca !
Oricat de evident ar suna, trebuie sa mentionez ca fotografia va fi cu atat mai clara cu cat va miscati mai putin. Acest lucru este important mai ales in locurile slab luminate, cand camera va avea nevoie de un timp mai mare de capturare a imaginii, pentru a compensa lipsa luminii. Deasemenea, exista camere care au o intarziere intre momentul in care apasati butonul si momentul in care este facuta poza. Asta inseamna un timp si mai lung in care trebuie sa stati nemiscati. Un truc destul de bun e sa va sprijiniti telefonul sau mana pe un obiect solid (ca un copac,zid,masa) sau sa va ajutati de cealalta mana pentru sustinere.


4.Evitati sa folositi zoom-ul in timp ce faceti poza
Desi e tentant, evitati pe cat posibil folosirea zoom-ului ,acesta va micsora calitatea fotografiei semnificativ, si va veti alege cu o imagine pixelata. In plus, puteti modifica dupa aceea poza, iar efectul de pixelare va fi mai mic.
Desigur, acest lucru nu este valabil in cazul camerelor cu zoom optic, care nu largesc pixelii pt a mari subiectul.


5.Urmeaza legile de compozitie 
"Regulile" de baza pentru o fotografie reusita sunt foarte simple , si am sa pun aici cateva. De exemplu:

- regula de trei: nu pune subiectul in mijlocul fotografiei,ci la 2 treimi de margine. Acest lucru poate pune in pozele tale mai multa viata si chiar sa accentueze culorile,expresiile.
                                                                                                                




- incadrarea :cand fotografiezi un portret ,spre ex. , nu lasa picioare sau jumatati pe afara. Incearca sa incadrezi cat mai echilibrat subiectul,si sa nu tai din ceea ce ai vrea sa se vada. Ia-ti timp pentru potrivirea camerei, n-o sa regreti.



                                                                                              


-incalca regulile de compozitie: regulile sunt facute pentru a fi incalcate, mai ales cand vrei fotografii abstracte. Asa ca nu-ti fie teama sa pozezi de pe podea, de pe bloc, printre frunze. Lasa-ti imaginatia sa lucreze.
                                                                                                


                                                                                                          

6.Foloseste cea mai mare rezolutie de care dispune camera ta
Multe telefoane iti permit sa iti alegi singur rezolutia, iar asta te ajuta, pentra ca, din nou, desi foarte evident, mentionez ca fotografia va fi mai clara daca rezolutia e mai mare.De obicei telefoanele sunt setate din fabrica cu o rezolutie de mijloc,mai ales acelea care au senzor sub 1 megapixel. Nu uitati ,cu cat rezolutia e mai mare,si marimea fotografiei va fi mai mare. Vor putea fi mai greu de trimis, insa merita. :)

7.Editeaza fotografiile mai tarziu
Desi e amuzant sa te joci cu efectele si editarile din telefon, pozele pot deveni mult mai clare si mai expresive daca le vei edita si in calculator cu mici programele .Cel mai bine este sa faci fotografii de rezolutie mare si color. In caz ca vei vrea sa ii pui un efect de Alb-Negru sau Sepia, o poti face acasa. Insa daca o faci cu telefonul ,este ireversibil. Deasemenea, pastreaza si "greselile". De multe ori, pe ecranul telefonului imaginile arata rau, insa poti descoperi ca iau viata pe un monitor de PC, sau pur si simplu, vor fi frumoase. Cel putin... in sensul abstract!

Cam astea ar fi primele sfaturi ,sper sa fie de folos si ... spor la fotografiat! :)